It's now or never

dimecres, de gener 18, 2006

Samurais & Cowboys


Totes les coses d’aquest mon tenen un paral·lelisme; un germà bessó que complementa l’existència de cada objecte, de cada localització, de cada persona.
Es el cas dels Samurais i dels Cowboys, herois de origen i filosofia diferenciada, però de existència comuna i antagònica alhora.
Antagònica perquè els Samurais vivien en base a uns principis sòlids, com es reflecteix al Hagakure.
El Hagakure fou escrit per Yamamoto Tsunetomo (1659-1713) i es un compendi dels ideals dels Bushi (guerrers, samurais) tradicionalistes. En els anys de Tsunetomo molts Bushis depreciaven les antigues formes dels de la seva classe i s’enriquien comportaments considerats innobles per les persones civilitzades del Japó de la era Tokugawa, com el comerç. Aquesta realitat el va dur a escriure aquest llibre a on es descriu per primera vegada el Bushido (El camí del Guerrer). Un llibre molt personal i, per tant, sovint sobrevalorat pels occidentals, que el veuen com un “manual” per convertir-se en Samurai. (jajaja).
Els Cowboys que s’aventuraren a descobrir la meitat oest dels Estats Units a mitjans dels segle 18 no es basaven en principis filosòfics ni a cap codi de conducta unificat. Honor? Ni molt manco...
Aquest es l’antagonisme precisament. Però tot i això jo pens que ambdues figures representen una mateixa cosa. Homes que vivien pensant en la seva mort i en l’efimeritat de la seva vida, i per això mateix la seva vida era increïblement intensa. Me’n vaig de sa pilota? Potser. Però qualsevol persona que hagi vist “Los 7 magnificos” (The Magnificent Seven, 1960 John Sturges) i “Los 7 Samurais” (Shichinin no Samurai, 1954 Akira Kurosawa) entendrà perfectament aquest paral·lelisme. Katanes i Revòlvers, aquest seria un bon títol per a una cançó...

4 Comments:

Blogger Marlon Random said...

Sólo encuentro el paralelismo entre los ronin y los vaqueros...
Hola Michael!!! Que tal por Mallorcas y curros?

3:53 p. m.

 
Anonymous Anònim said...

Mirad la peli "47 Ronin" de Hiroshi Inagaki para conocer lo que es el honor de un samurai.

11:59 a. m.

 
Blogger Asterix said...

Què penses de "Ghost Dog" de Jim Jarmusch? Tenc entès que hi ha una pel·lícula d'Alain Delon dels darrers seixanta que n'era una precursora, però no l'he vista.

2:47 p. m.

 
Blogger Oliva trencada said...

Vaya foto,, Bowling for Joan!! només és fogeo tito,, un beso...

12:59 a. m.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home